Marijke van Welzen

Onder het label ART2WEAR maakt Marijke kunstzinnige kleding en accessoires.
Textiel is haar passie. De basistechnieken heeft ze spelenderwijs van haar moeder geleerd. Als tiener maakte zij haar eigen kleding van oude gordijnen en tafellakens die haar oma geborduurd had. Grappig eigenlijk dat niemand het gek vond. Maar ja, het was begin jaren ’70…

Zij volgde de lerarenopleiding Textiele werkvormen met Engels als tweede vak. Daarnaast een particuliere modeopleiding. Zij werkt parttime in het VMBO ( Engels en Kunstvakken).

Sinds 2000 maakt zij textielcollages, die meestal uitmonden in jassen.
Bij haar textiele werk gaat zij heel intuïtief te werk. Uitgangspunten kunnen zijn: sprookjes en verhalen, een thema, een land. Soms is een bepaald lapje of een kleur de aanleiding. Het werkt als een puzzel, soms ontbreken de juiste stukjes, dan weer gaat het vanzelf. Met behulp van vele kleine lapjes en de gekleurde naaimachinedraad “tekent” zij als het ware de voorstelling. Applicaties, sjablonen, stempels, kraaltjes, band, kant e.d. maken het geheel af.

Met haar jassen heeft zij diverse prijzen gewonnen, meest recent: The Hoffman Challenge 2013 – clothing (USA), La Conner Quiltfest 2013- 1st en 3rd place wearable art (USA)

Zij werkt ook in opdracht. De kleding wordt voor iedere klant geheel op maat gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met wensen wat betreft kleur, vorm, motieven e.d. Alle kledingstukken zijn unica.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de door haar gebruikte technieken, geeft zij workshops. Er wordt gewerkt in kleine groepen, de naaimachines en alle benodigde materialen staan klaar voor gebruik. Op verzoek verzorgt zij workshops op locatie.